Veel Goeds Nieuwsbrief

april 2018

 

 

 

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

 

 

Lentekracht: tijd om te zaaien, om straks te groeien en bloeien

 

In de afgelopen maanden hebben meerdere scholen zich aangesloten bij Veel Goeds. Hartelijk welkom allemaal! Ik hoop dat de vele nieuwe collega’s al het een en ander aan bruikbaar moois op dit platform gevonden hebben. Waarschijnlijk heb je gezien dat er zowel heel kleine als heel grote documenten in onze verzameling staan. En heb je al een beetje een gevoel gekregen voor wat er mogelijk en wenselijk is, qua delen. Ik wil jullie dan ook van harte uitnodigen, om ook iets van jouzelf hier te laten groeien en bloeien. Het maakt niet uit of dat groot of klein is, traditioneel of vernieuwend, een onaffe schets of een bijna perfect uitgewerkte les. Als jij iets de wereld in brengt, dan voegt dat iets toe aan het geheel en dat geldt natuurlijk ook hier op Veel Goeds. Wie iets deelt, voegt iets toe aan de gezamenlijke bronnen van ons vrijeschoolonderwijs, waar we met Veel Goeds samen constructief aan wensen bij te dragen! Ik hoop dat jij ook mee wilt doen!

We hebben nu bijna 2.000 documenten op de website staan. Ik heb een wensdroom, een innerlijk beeld dat past bij de lente… Als alle 500 leden nou 4 documenten zouden delen, dan hebben we in no time een verdubbeling van het aanbod! Zou dat niet geweldig zijn? Vier lesideetjes, die je sowieso al op je computer hebt staan, gewoon zoals ze nu zijn. Als je geen tijd hebt om te anonimiseren, dan doen wij dat voor je. Hoogstens een halfuurtje werk, nu ergens, voor de drukte met de getuigschriften begint. Doe je ook mee?

 

 

Wat zoeken we nog?

 

 

Voor de kleuterklassen: ochtend – en cultuurspelen!

 

Wie heeft er al veel digitaal en wil een heel ochtendspel voor de kleuterklas samenstellen? Of levert kleine onderdelen ervan aan? De opbouw, de liedjes, de rijmpjes, de (vinger)spelletjes en alles wat er bij hoort! Misschien zelfs met foto’s of een filmpje? We hebben alleen nog maar een zeer eenvoudig spel over Driekoningen, dus keuze genoeg! Nazomer, Michaël, Sint Maarten, advent, Driekoningen, winter, lente, Pinksteren, zomer. Hierin kunnen we ook echt nog wat vaardigheid ontwikkelen en ervaring opdoen met elkaar: in welke vorm geef je een ochtendspel het beste door? Kleuterleerkrachten en studenten: probeer het eens uit!

 

Voor de onderbouw: de resterende periode voorbereidingen!

 

Kijk eens wat jij al digitaal hebt verzameld en of daar misschien iets bij zit om door te geven. Deze periodes hebben mijns inziens nog onvoldoende basis op Veel Goeds:

klas 3 alle reken- en taalperiodes, granen/boerderij, ambachten

klas 4 aardrijkskunde, geschiedenis

klas 5 economische aardrijkskunde, Rijn periode

klas 6 alle taalperiodes, overige geschiedenis (niet Romeinen), natuurkunde periode.

Je kunt kleine onderdeeltjes bijdragen of een hele specifieke periode voor een bepaalde klas compleet voorbereiden: de leerplanaanwijzingen en inhoudelijke informatie verzamelen, denken over kerndoelen, periode opbouw, dagritme, verhalen, creatieve verwerkingsopdrachten, schrijf- en leesteksten, plaatjes, bordtekeningen, gescande werkbladen, liedjes, spelletjes, bewegingsopdrachten, differentiatie. Een algemeen stukje tekst over deze periode voor in het getuigschrift. Verzamelen, ordenen en redigeren tot een praktisch en inspirerend geheel. Zie de verschillende voorbeelden op de website, sommige heel summier, andere heel uitgebreid.

 

 

Iets goeds delen

 

Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier of stuur het per mail naar ons toe: info@veelgoeds.org . Weet je niet zeker of jouw lessen wel ‘verantwoord’ vrijeschool materiaal zijn? Wij nodigen je uit alle (valse) bescheidenheid te laten varen! Heb je een les ontworpen omdat dat zo ontstond in jouw klas, maar is het niet direct iets wat je terugvindt in de leerplanaanwijzingen? Wat leuk, dat moet je juist delen! Weet je, je collega’s hebben ook hedendaagse kinderen in hun klas, dus wie weet wat een ander er aan heeft? Deel je succesnummers, jouw parels, waar jij trots op bent! Als jouw les het leerplan echt faliekant tegenspreekt, zullen we je bijdrage wellicht weigeren. Maar dat is nog nooit gebeurd. Er is hier een heleboel ruimte voor interessante frisse nieuwe ideeën en ieder mag zelf weten wat hij/zij ermee doet. Wij kiezen geen partij in zwart/wit discussies tussen conservatieven en vernieuwers, we gaan liever voor ‘en’ in plaats van ‘of’ omdat we denken dat dat verrijkt, inspireert en levend houdt. Wij willen verouderde vormen niet weggooien, maar ze wel graag verzamelen en aanbieden én aanvullen met modern materiaal. Van jou!

 

 

Onze mooiste aanwinsten

 

Het is altijd fijn wanneer ik zelf op Veel Goeds naast de administratieve en organisatorische werkzaamheden tijd overhoud voor het uploaden van lesmateriaal, en dit weerspiegeld zie in de uploads van collega’s! Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:

 

Klas 4 Engelse flitskaartjes van de cijfers 1 t/m 10.. “ Kaartjes om te printen, knippen en lamineren. De cijfers 1 tot en met 10 als cijfer, dobbelstenen, woord en plaatje. Om te flitsen en te oefenen.”

 

Klas 3 periode huizenbouw allerlei ideeën. “ Leuke verzameling van 12 bladzijdes met ideeën voor de huizenbouw periode. Doorgaand verhaal, gedichtjes over beroepen, foto's van bouwsels, spreekwoorden, bothmer oefening. ”

 

kleuters jaarfeesten ijsheiligen achtergronden. “ De ijsheiligen in mei: achtergronden, plaatjes en weerspreuken. ”

 

 

 

Technische storingen

 

Ondertussen had ik de afgelopen maanden helaas ook te maken met een fikse technische uitdaging. Met name de automatische betaling via iDEAL verliep vaak niet goed, en velen van jullie moesten hun lidmaatschap verlengen door het bedrag handmatig over te schrijven. Heel onhandig. Het heeft waarschijnlijk te maken met een vernieuwing waarbij ook onze Vlaamse leden in de toekomst makkelijk via iDEAL kunnen gaan betalen, wat nog niet gelukt is. Ook lukte het maar niet om net opgestarte scholen en proefleden een gratis lidmaatschap aan te bieden, waardoor het geduld van deze en gene danig op de proef werd gesteld... Onze excuses hiervoor! De webmaster is er nog steeds mee bezig, ik vind het erg vervelend maar kan zelf niets doen behalve hopen dat dit heel gauw wordt opgelost!

 

 

Overzicht van het lesmateriaal

 

Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

 

 

In onze etalage

 

Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: nog meer signaalkaartjes voor klas 2. Mooie kaartjes om uit te knippen, te vouwen en te lamineren. Zodat je aan de ene kant de tekening hebt en aan de andere kant het woord. Zie ook het document 'Wat kan je allemaal doen met signaalkaartjes?' Dit zijn 40 woordjes met oplopende moeilijkheidsgraad. Wie heeft er nog meer mooie tekeningetjes digitaal? Stuur ze even op, dan maken wij er graag signaalkaartjes en flitskaartjes van! Ook als papieren kopie zeer welkom!

 

 

Direct inloggen

 

Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

 

 

Lid worden?

 

Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar info@veelgoeds.org, het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Samen met jouw team delen en downloaden en alle technieken goed onder de knie krijgen? Doe de workshop op school!

 

 

Over deze nieuwsbrief

 

Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!

Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.

Heb je een streng spamfilter? Voeg dan info@veelgoeds.org toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

 

 

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

 

Namens de redactie,

Jany van Oudheusden

 

 

 

Veel Goeds van de vrijeschool, lesmateriaal om te delen

www.veelgoeds.org
info@veelgoeds.org

een initiatief van 'Veel Goeds, educatieve projecten' - KvK 57983186

 

Afmelden voor de nieuwsbrief van Veel Goeds