Veel Goeds Nieuwsbrief

mei 2018

 

 

 

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

 

 

Weer een mijlpaal bereikt! Al meer dan 2.000 documenten aan boord!

 

De oproep in onze laatste nieuwsbrief leverde vele positieve reacties op, en heel veel lesmateriaal. Ontzettend bedankt voor alle prachtige grote en kleine inzendingen! Met name de kleuterleerkrachten kunnen nu eindelijk ook uitgaan van een heel degelijke basis aan materiaal, wat zijn we daar blij mee! Natuurlijk willen we deze basis heel graag verder aanvullen met alles wat er nog ontbreekt! Vraag je je af, of jouw materiaal wel bijzonder genoeg is? Zet je zorg overboord en deel! Vrijeschoolleerlingen doen gelukkig ook wel eens heel gewone dingen, zoals leren rekenen en spellen. ‘Normaal’ of regulier lesmateriaal kunnen we dus ook goed gebruiken. Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Je kunt het natuurlijk ook gewoon per mail verzenden. Wist je dat je ook papieren lesmateriaal kunt delen? Stuur ons een kopie, dan digitaliseren wij het en plaatsen het op de website.

 

 

Het is weer getuigschriftentijd…

 

Ben je ook al druk bezig met je getuigschriften of eindspreuken? Hoe fijn is het dat je er niet alleen voor staat, dat je bij elkaar inspiratie op kunt doen om een steuntje in de rug te krijgen of soms dringend nodige tijdwinst te boeken… We hebben op Veel Goeds al wat prachtige voorbeelden staan van zowel spreuken als beelden. Deel je ook mee? Zend jouw spreuken en beelden in, wij anonimiseren ze voor je en plaatsen ze zo snel mogelijk op Veel Goeds en je collega’s zijn je er dankbaar voor, nu en in de toekomst. Aan het downloadgedrag en het toenemend aantal lidmaatschappen in de getuigschriftentijd zien we dat veel collega’s hier baat bij hebben. Dus help mee met het uitbreiden van ons aanbod en stuur jouw getuigschriften even op!

 

Net als het lesmateriaal zijn ook de getuigschriftspreuken op deze website ter inspiratie en ondersteuning bedoeld. In de praktijk gaat het vaak zo, dat leerkrachten het heel fijn vinden om iets ter inspiratie over te nemen, en er dan hun eigen draai aan geven voor hun klas. Natuurlijk zijn getuigschriftspreuken echt voor dat ene kind bedoeld en specifiek toegespitst op de ontwikkelingsstap die jij bij dat kind waarneemt. Maar hoe hoog leg je de lat en hoe gezond is dat eigenlijk? In onze ervaring hebben de meeste leerkrachten niet elk jaar de tijd om 30 nieuwe spreuken en beelden te gaan maken. En zoekt men dus ook regelmatig naar snellere oplossingen, zoals zich laten inspireren door spreuken of ideeën van hun vorige rondje of van collega's, en bewerken die dan zodat ze precies passen voor dit kind. Soms maken ze voor de hele klas 4 spreuken voor de 4 temperamenten, of zoeken een andere moderne invulling. Dat wil niet zeggen dat die spreuk daardoor minder waard is! Sterker nog, wij denken dat daarmee juist het niveau van de spreuken kan stijgen. Omdat je als persoon je beperkingen kent, is het fijn als je je kunt laten inspireren door iemand die bijvoorbeeld veel beter dicht of tekent dan jij. En daarnaast zijn de manieren waarop kinderen zich ontwikkelen weliswaar uniek, maar toch zijn er ook heel veel overeenkomsten te vinden. Dus als een leerkracht voor een kind een perfect passende spreuk heeft gemaakt met een bepaalde pedagogische inhoud, waarom zou je diezelfde spreuk dan niet kunnen aanpassen voor een kind met een vergelijkbare ontwikkeling? De pedagogische werking is dan toch nog steeds dezelfde en het kind krijgt dit passende geschenk van zijn of haar eigen meester of juf. Een groot geschenk! Zie ook de veel gestelde vraag hierover.

 

 

 

Een oproep voor handwerkleerkrachten op het prikbord

 

Hallo, mijn naam is Maureen van Steenbergen, ik ben handwerkleerkracht en heb voor klas 1 t/m 4 allerlei lesideeën gedigitaliseerd en op Veel Goeds geplaatst. Dat was best even een klusje met tekst en foto's, maar de redactie van Veel Goeds keek mee en ik ben heel blij met het resultaat. Fijn om te zien dat ze veel gedownload worden! Nu zou ik zelf graag wat inspiratie opdoen om mijn aanbod aan de kinderen te verruimen... Ik ben op zoek naar nieuwe brei ideeën voor klas 1, haak ideeën voor klas 2, handwerk ideeën voor klas 3, vooral efficiëntere muts ideeën en borduur ideeën voor klas 4. Wie helpt mij en daarmee vele collega's aan vakinhoudelijke inspiratie! Graag werkbeschrijving met foto! Alvast dank en hartelijke groet!

 

 

Onze mooiste aanwinsten

 

Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:

 

Voorbereiding in weken zomer in de kleuterklas. “ Planning voor de zomertijd in de kleuterklas. Zes weken met ochtendbegin, ochtendspel, liedjes, handgebarenspelletjes, eind van de dag, verhaal, tafelspel, weekknutsel, schilderen, taalspel, tekenen, massage, zaalspel, kookactiviteit, rekenspel, motoriek, boetseren, yoga. ”

 

Voor klas 2 lezen: 35 signaalkaartjes met plaatjes en woorden.

“ Mooie kaartjes om uit te knippen, te vouwen en te lamineren. Zodat je aan de ene kant de tekening hebt en aan de andere kant het woord. Zie ook het document 'Wat kan je allemaal doen met signaalkaartjes?'. Dit zijn 35 woordjes met oplopende moeilijkheidsgraad. We hebben nu al aardig wat kaartjes op Veel Goeds staan. Wie heeft er nog meer mooie tekeningetjes digitaal? Stuur ze even op, dan maken wij er graag signaalkaartjes van! Ook als papieren kopie zeer welkom!”

 

Voor klas 5 rekenen: rekenmandala breuken en kommagetallen. “ Rekenmandala waarbij je breuken om moet zetten in kommagetallen om de juiste kleur te vinden.”

 

 

 

Overzicht van het lesmateriaal

 

Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

 

 

In onze etalage

 

Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: voor de kleuters liedjes, versjes en handgebarenspelletjes voor in de zomer. Een verzameling van vijf bladzijdes met zomerplezier!

 

 

Direct inloggen

 

Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

 

 

Lid worden?

 

Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar info@veelgoeds.org, het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

 

 

De wet bescherming persoonsgegevens

 

We schreven er al eerder over: Mag je als school de namen en e-mailadressen van leerkrachten doorgeven aan Veel Goeds? Ja dat mag! We hebben de wet er op nageplozen en het is ook met de nieuwe AVG en WBP wetgeving geen probleem. Wil je meer lezen, kijk dan bij de veel gestelde vragen! Ook ons privacybeleid hebben we hier opgesteld.

 

 

Over deze nieuwsbrief

 

Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!

Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.

Heb je een streng spamfilter? Voeg dan info@veelgoeds.org toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

 

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

 

Namens de redactie,

Jany van Oudheusden

 

 

 

Veel Goeds van de vrijeschool, lesmateriaal om te delen

www.veelgoeds.org
info@veelgoeds.org

een initiatief van 'Veel Goeds, educatieve projecten' - KvK 57983186

 

Afmelden voor de nieuwsbrief van Veel Goeds