veel gestelde vragen


Klik op de vraag om het antwoord te zien. Staat je vraag er niet bij, vul dan hier het contactformulier in, stuur een e-mail naar info@veelgoeds.org of bel naar +31 (0)6 - 375 60 148.

En wist je dat wij ook workshops verzorgen op scholen?

Vragen

Antwoorden

Ik heb lesmateriaal gemaakt dat ik wil delen. Hoe werkt dat?

Allereerst controleer je het document dat je wilt delen.

Ga dan naar ‘iets goeds delen’. Je kunt hier zelf kiezen of jouw naam en e-mailadres zichtbaar zijn op de website. Vul de vragen in, blader naar jouw document en druk op ‘upload dit document’. Hartelijk dank voor het delen! We plaatsen het zo snel mogelijk op de website.

Wil je wel delen maar heb je geen tijd om je document te checken of hou je niet van spelregels? Geen punt, upload het dan zoals het is, dan doen wij dit voor je en duurt het misschien even voordat de bijgewerkte versie van jouw werk hier ten tonele verschijnt.

Wil je wel delen maar niet per stuk uploaden en stuur je het liever per mail? Dat kan natuurlijk ook! Stuur het dan als bijlage naar info@veelgoeds.org.

Wil je wel iets delen dat je op papier hebt, maar niet zelf scannen? Stuur dan een kopie op naar: Veel Goeds, Reigerstraat 41, 1223 PB Hilversum, Nederland. Dan digitaliseren onze vrijwilligers jouw werk.

Voor de meer ervaren deler: we bieden al ons lesmateriaal aan in hetzelfde lettertype, nl. ‘Calibri’, om te voorkomen dat het er op een andere computer vreemd uit ziet. Heel fijn als je jouw werk daar in aanlevert! Heb je teksten die er mooier uitzien in een ongebruikelijk lettertype, schrijf de naam van dit font dan in je document en evt. ook hoe je aan dat font kan komen. Handig voor de gebruiker! (Een zeer geschikt lettertype voor de eerste klas vinden wij bijvoorbeeld SchoolKX_New, dat is hier gratis te downloaden.)

Kan ik mijn papieren lesmateriaal ook delen?

Jazeker! Heb jij ook mooi lesmateriaal dat in je kast ligt te verstoffen? Is jouw prachtigste lesmateriaal niet digitaal maar handgeschreven of op papier? En wil je dit wel delen maar niet scannen of helemaal overtypen?

Maak dan een kopie en stuur het op naar Veel Goeds, Reigerstraat 41, 1223 PB Hilversum. Schrijf er bij voor welke klas en welk vak je materiaal bedoeld is, met evt. een korte omschrijving. Vermeld als je wilt ook je naam en e-mailadres, en of je die wel of niet zichtbaar wilt maken bij je document. Onze vrijwilligers digitaliseren jouw werk, zodat veel meer mensen en kinderen er profijt van kunnen hebben.

Of leen ons jouw mappen uit, als je ze toch een tijdje niet gebruikt. Wij struinen ze dan door en digitaliseren al het geschikte materiaal, als je wilt anoniem. Je kunt ons daarvoor bellen (tel 06 - 375 60 148) om een afspraak te maken.

 Alvast bedankt voor het delen!

Ik wil wel delen, maar ik durf niet.

Doen! Deze website is er voor jou! Voor gewone leerkrachten zoals jij, die hun dagelijkse werk wat willen verlichten en samenwerken zien zitten. Er ligt geen enkele drempel voor de deur. Dit is géén podium exclusief voor hotemetoten, en als auteur ben je beschermd tegen kritiek want je kunt anoniem delen en je hoeft geen verantwoording af te leggen. Leg de lat dus niet te hoog en schroom niet! Misschien vraag je je af...

Ik heb een toneelstuk geschreven of bewerkt. Kan ik dat ook delen?

Ja hoor, dat kan! Schrijf er bij voor welke klas het geschikt is en welke bron(nen) je gebruikt hebt. Deel je document via iets goeds delen. Of stuur het op via de mail naar info@veelgoeds.org.

Ik heb een liedje geschreven, of wil een favoriet liedje delen. Kan dat?

Titels van liedjes delen wij wel, en liedjes als onderdeel van een kleuter- of toneelspel ook, maar losse hele liedjes zelf niet. Je kunt daarvoor terecht op de prachtige website van www.vrijeschoolliederen.nl. Het leukst is natuurlijk als je dan op Veel Goeds een linkje plaatst naar dit lied, zodat je collega's het snel kunnen vinden!

Ik heb lesmateriaal geüpload maar ik zie het niet terug op de website. Hoe kan dat?

Hartelijk dank voor het delen! Onze redactie bekijkt alle bijdragen die binnenkomen. Het kan even duren voordat je bijdrage op de website verschijnt. Onze verwerkingssnelheid is momenteel ongeveer 2 tot 4 weken. De meeste aangeleverde documenten staan dus binnen een maand op de website en zijn dan beschikbaar voor alle leden. Vaak geven we een document een andere naam om daarmee de vindbaarheid te vergroten. We zetten het ook om in ons vaste lettertype ‘Calibri’ en slaan het meestal op als Word-document, zodat het goed bewerkbaar is op verschillende computers. Dat vraagt soms even tijd. En heel soms twijfelen we aan de geschiktheid van een document en denken we er nog even over na. Als we je document geplaatst hebben, sturen we je een bericht.

Ik wil mijn document verkleinen, hoe werkt dat?

Soms is het handig om een document te verkleinen omdat het dan makkelijker te verzenden en sneller te uploaden en downloaden is. Als een document erg groot is, staan er waarschijnlijk grote afbeeldingen in. De truc is dan om die afbeeldingen kleiner te maken.

Zo kun je zien hoe groot je document is: Sluit het bestand af, zet je cursor op het document, klik met je rechtermuisknop, kijk onder ‘eigenschappen’ bij ‘grootte’. Je kunt een te groot bestand kleiner maken door de resolutie van plaatjes te verkleinen of het bestand in stukken te hakken en als meerdere documenten (deel 1, deel 2, enz.) te verzenden.

Zo verklein je de bestandsgrootte van een afbeelding: Open bijvoorbeeld in Word ‘hulpmiddelen voor afbeeldingen’. (Of via: beeld - werkbalken - afbeelding - afbeeldingen comprimeren.) Klik met de muis de afbeelding aan. Klik op ‘afbeeldingen comprimeren’ en kies dan ‘zo klein mogelijke documentgrootte voor delen van document.’ Soms kun je ook aanvinken: 'bijgesneden gebieden van afbeeldingen verwijderen' en 'extra gegevens negeren'.  Je kunt de resolutie verlagen naar 96 dpi (dots per inch) voor het web en naar 200 dpi voor een afdruk. Je ziet meestal geen verschil als je de resolutie halveert of vier keer zo klein maakt.

Ik weet nog niet of ik lid wil worden. Wat staat er eigenlijk allemaal al op?

Heel begrijpelijk dat je dat wilt weten, zeker in de opbouwjaren waarin nog niet alle hoeken en gaten gevuld zijn. Hoewel we al meer dan 2.000 documenten aan boord hebben, kan er nog heel veel bij! Onze groeisnelheid ligt rond de 500 documenten per jaar. Wist je dat je ook als niet-lid precies kunt zien welke documenten er beschikbaar zijn? Je kunt ze alleen nog niet openen of downloaden. Kijk dus vooral eens bij jouw eigen klas bij zoeken in stappen of zoeken op trefwoord. Van elk document zie je daar ook een korte beschrijving. In de etalage kun je alvast een beetje proeven van de kwaliteit. Het is aan te raden om een weloverwogen beslissing te nemen, want eenmaal aangemeld is je lidmaatschap voor 1 jaar onherroepelijk.

Als niet-lid kun je trouwens wel lesmateriaal delen, wat je collega’s weer inspireert om ook iets te uploaden, dat jij misschien goed kunt gebruiken. Het principe van een uitwisselingsplatform is gebaseerd op de wisselwerking tussen delen en ontvangen.

Ik weet nog niet of ik lid wil worden. Ik vind het best duur.

Begrijpelijk. Voor collega’s met een deeltijdaanstelling is het lidmaatschapsbedrag misschien nog steeds veel gevraagd. En ja, op internet is ook gratis lesmateriaal te vinden. Toch zit hier altijd een vorm van financiering achter, want een website komt niet zomaar uit de lucht vallen.  Wij kiezen bewust voor kwaliteit in de vormgeving en redactie, voor duurzaamheid en voor een reclamevrije site en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.
Al het werk om deze website te bouwen is geheel vrijwillig verzet. De opstartkosten zijn persoonlijk voorgefinancierd en bedroegen zo’n € 5.000,-, waarvan de helft vergoed is door de gulle schenkingen van meerdere fondsen. We hebben deze kosten gelukkig in enkele jaren af kunnen lossen.
Gelukkig is onze droom werkelijkheid geworden, dat de website op den duur zo stabiel in een behoefte voorziet, dat we een medewerker voor een halve dag per week kunnen uitbetalen als vaste kracht. Dat betekent, dat er niet alleen gestaag verder wordt geüpload, maar ook jouw zoekopdrachten heel snel gevonden kunnen worden!

Met de bijdragen van de leden onderhouden en vernieuwen we de website - de mogelijkheden voor de gebruiker, de techniek daarachter én de vormgeving-  beheren we de administratie en communicatie/helpdesk, en redigeren, digitaliseren en uploaden we gestaag verder. Ons team bestaat uit een vaste medewerker voor een halve dag per week en enkele vrijwilligers en stagiaires. We hebben er bij elkaar al zo’n 3.000 uur werk in zitten!
Als je met een bril van de toekomst naar Veel Goeds als instrument kijkt, zie je als het ware een soort kast, die nu al aardig gevuld raakt en die zijn bestaansrecht allang bewezen heeft. De huidige content bevat al bijna 2.000 documenten. Dat lijkt veel, en we zijn enerzijds ook trots op het bereikte resultaat. Maar anderzijds is het nog steeds waar, dat je soms als gebruiker een lege plek aantreft, waar je juist dringend iets zocht. Dat is natuurlijk jammer!  Gelukkig is de slagingskans van een zoekopdracht via het prikbord 100%, maar dan moet je er wel ruim op tijd bij zijn! We hebben op dit moment een groeisnelheid van zo'n 600 documenten per jaar en verwachten rond 2021 álle basics voor alle kleuter- en onderbouwklassen aan boord te hebben. dat wil zeggen dat er dan voor ieder vak voor iedere leeftijd iets goeds te vinden is. Dat zal nog zo’n 2.000 uur werk zijn! En daarna wordt het natuurlijk nóg interessanter, want dan ontstaat er ruimte (en vooral tijd!) voor het verzamelen en snel verspreiden van waardevolle nieuwe ontwikkelingen! Scholen die instappen helpen ons uiteraard om dit proces te versnellen.

Ons uitgangspunt is om onze prijzen steeds zo laag mogelijk te houden. Omdat er al meer dan 40 scholen lid zijn, is het draagvlak inmiddels dermate breed, dat we onlangs weer een flinke prijsdaling konden doorvoeren. We hebben nu al vier keer onze prijzen kunnen verlagen, en we zijn hier heel blij mee! Zo wordt het voor steeds meer collega's, scholen en kinderopvangorganisaties mogelijk om in te stappen! Doen jullie ook mee?

Omdat al het materiaal dat je op deze website vindt, speciaal bedoeld is voor je werk, is het vanzelfsprekend dat de werkgever hierin bijdraagt.  Ga de factuur dus vooral declareren bij je schoolleiding! Het zijn immers kosten die je maakt om je werk te optimaliseren, en een directe investering in de kwaliteit van het onderwijs. Elke school heeft in de begroting een pot voor leermiddelen en/of voor lesmateriaal, aanschaf methodes, studie/scholing, abonnementen, contributies en de lerarenbibliotheek. Vergelijk het met de aanschaf van een nieuwe methode. Alleen is het materiaal nu precies op maat toegesneden voor gebruik in de verschillende vrijeschool klassen. Dat scheelt niet alleen de leerkracht aan voorbereidingstijd, maar de school ook aan geld! Als de school het materiaal dat nu al op de site staat in boekvorm zou moeten aanschaffen, is ze veel duurder uit.

Wij willen echter niet dat het lidmaatschapsgeld voor iemand een belemmering vormt om mee te doen! Wil jij ook graag meedoen aan het delen en vinden, maar kunnen jij en je school het lidmaatschap niet betalen? Neem dan contact op via het contactformulier. Wie actief wil helpen uploaden, kan altijd gratis proeflid worden. Overigens vind je in de etalage wisselende documenten die gratis ter beschikking worden gesteld aan de bezoeker die zich een lidmaatschap toch niet kan veroorloven.

Het betalen via iDEAL lukt niet. Wat nu?

Geen probleem! Wanneer je het bedrag van de factuur zelf overmaakt (naar rekeningnummer NL46 TRIO 01976 30405 t.n.v. Veel Goeds te Utrecht BIC: TRIONL2U) en ons dit doorgeeft per e-mail (naar info@veelgoeds.org),  zorgen we dat je lidmaatschap zo snel mogelijk in werking gaat of voortgezet wordt.

ACTUEEL: Helaas hebben we last van een technische storing; er wordt aan gewerkt maar hierdoor kan het gebeuren dat een link naar de iDEALbetaling niet goed werkt. Onze excuses hiervoor! Snelste oplossing: zelf even overmaken en ons een mailtje sturen dat je dat gedaan hebt.

Gratis proeflid worden; hoe werkt dat?

Ons doel voor dit schooljaar is het verder vullen van de schappen, van onderbouw, kleuters en peuters/ kinderopvang. Dat kunnen we niet alleen! Wil je ons helpen met het vullen van de database? In ruil voor materiaal bieden we jou een gratis proeflidmaatschap aan! 

Wat krijg je?

Wat geef je?

Zie het delen niet te zwaar! Sommige collega's leggen de lat hoog bij het delen. Dat is niet nodig! Goed voorgaan doet goed volgen, dus we willen je uitnodigen gewoon te durven. Veel Goeds is geen podium voor hotemetoten maar voor gewone leerkrachten die elkaar willen inspireren. De documenten hoeven niet heel groot of heel goed te zijn. We verwachten geen complete periode voorbereiding; een eenvoudige bordtekst, ochtendspel, werkblad of getuigschriftspreuk is al geweldig.

Ik werk in de kinderopvang. Hoe kan ik of mijn organisatie lid worden?

Je kunt gewoon lid worden via de pagina lid worden.

Overkoepelende organisaties kunnen ook contact opnemen via ons e-mailadres info@veelgoeds.org voor een op maat gemaakt aanbod.

En let op: zolang de schappen voor de kinderopvang nog niet helemaal gevuld zijn, bieden we een gratis eerste jaar aan! We zijn heel blij met jullie deelname!

Ik heb me aangemeld als lid maar krijg geen reactie. Hoe kan dat?

Waarschijnlijk is onze bevestigingsmail per abuis voor spam aangezien. Check dus je spam map en voeg ‘info@veelgoeds.org’ toe aan je contacten in je e-mailprogramma. Als je je via de website hebt aangemeld, hoor je binnen enkele minuten automatisch een mail te ontvangen. Heb je je per mail aangemeld, dan reageren wij buiten de schoolvakanties binnen een week. Heb je na een week nog steeds niks gehoord, dan klopt er iets niet. Neem dan vooral even contact met ons op via het contactformulier, mail naar info@veelgoeds.org of bel +31 - (0)6 375 60 148.

Hoe kan ik lid blijven?

Je lidmaatschap duurt één jaar. Na 11 maanden ontvang je een e-mail met de vraag of je lid wilt blijven. Als je dat wilt, betaal je op de website met iDEAL of maak je het nieuwe jaarbedrag over naar rekening nummer NL46 TRIO 01976 30405 t.n.v. Veel Goeds te Utrecht (BIC: TRIONL2U) onder vermelding van je naam en e-mailadres. Als je betaling binnen is, ontvang je je nieuwe factuur per mail. Je wachtwoord blijft gewoon hetzelfde. Zo blijf je ononderbroken lid.

Onze school overweegt een schoollidmaatschap en daarom willen we het graag een jaar uitproberen. Kunnen we dan 1 persoon lid maken en dat lidmaatschap delen?

Nee, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Veel Goeds is een kleine organisatie zonder winstoogmerk. Hoe meer leden, hoe lager de kosten. Een lidmaatschap is dus niet bedoeld om met meerdere personen te delen. We vertrouwen op eerlijk spel.
Wat je wel kunt doen, is een aantal leerkrachten die het willen uitproberen voor een jaar individueel lid maken, en dat na afloop evalueren. Deze individuele lidmaatschappen kunnen dan als je wilt omgezet worden in een schoollidmaatschap. (Leerkrachten die actief willen meehelpen met uploaden kunnen trouwens een jaar lang gratis proeflid worden. )
Maar ook niet-leden kunnen een voorproefje krijgen van de kwaliteit van het materiaal door maandelijks naar de gratis download in onze etalage te kijken. En je kunt als niet-lid ook precies zien wat er allemaal al op staat, als je kijkt bij ‘zoeken in stappen’.
Neem voor meer informatie vooral even contact met ons op via het contactformulier, mail naar info@veelgoeds.org of bel +31 - (0)6 375 60 148.

Mag onze school volgens de wet persoonsgegevens doorgeven aan Veel Goeds? En hoe zit het met de privacy?

Ja, dat mag. Veel  Goeds vraagt van scholen en individuele leden alleen die gegevens, die we nodig hebben voor de facturatie en het toesturen van de inloggegevens. Dat zijn de adresgegevens van de school , het leerlingaantal en van de deelnemende leerkrachten de namen en e-mailadressen. Deze gegevens slaan we veilig op, alleen zichtbaar voor onszelf en uiteraard geven we ze aan niemand door. De contactpersoon van de scholen krijgt jaarlijks een mail met de vraag of de bestaande gegevens nog actueel zijn.
Hiermee voldoet Veel Goeds aan de WBP: de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Daarin staat dat de persoonsgegevens op een behoorlijke en zorgvuldige manier verwerkt moeten worden. Dat ze alleen voor welbepaalde en vooraf uitdrukkelijk omschreven doeleinden verzameld en verwerkt mogen worden voor doeleinden die daarmee verenigbaar zijn. De betrokkenen zijn op de hoogte van de identiteit van de organisatie en de persoon die deze gegevens verwerkt en het doel van deze gegevensverwerking. De gegevensverwerking wordt op een passende manier beveiligd.
Mag een school volgens de wet persoonsgegevens van leerkrachten doorgeven aan Veel Goeds? Ja, want dat mag als dat verenigbaar is met het doel waarvoor de gegevens zijn verzameld. De factoren die hierbij een rol spelen zijn: de verwantschap met het doel van verzamelen (het toesturen van inloggegevens), de aard van de gegevens (alleen de namen en e-mailadressen, waarbij meestal de school e-mailadressen gebruikt worden), de gevolgen van een verstrekking (de leerkrachten ontvangen inloggegevens en jaarlijks enkele nieuwsbrieven tenzij hiervoor afgemeld),  de waarborgen die zijn getroffen (de persoonsgegevens zijn opgeslagen in beveiligde omgeving en niet toegankelijk voor derden) en de verwachtingen van de betrokkene (dat de leerkrachten inloggegevens toegestuurd krijgen). De grondslagen waarop het verstrekken gebaseerd is zijn: gerechtvaardigd belang van de organisatie (namelijk het geven van kwalitatief goed vrijeschoolonderwijs), het uitvoeren van een overeenkomst (namelijk tussen Veel Goeds en de school) en (indien er gevraagd is of men bezwaar heeft) de toestemming van de betrokkene.
Simpel gezegd: het is geen probleem om de e-mailadressen aan Veel Goeds door te geven. En mocht je hierover toch nog onzeker zijn, kun je aan het college doorgeven dat deze gegevens onmiddellijk verwijderd worden, mocht iemand hier bezwaar tegen hebben.
Deze privacyverklaring is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens en is opgesteld in overeenstemming met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Gebruiker van deze privacyverklaring en verantwoordelijke voor de verwerking van gegevens is Jany van Oudheusden, initiatiefnemer van Veel Goeds, educatieve projecten,  gevestigd in Utrecht, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 57983186. Ons privacybeleid in het kort: we gaan respectvol om met de persoonsgegevens. We gebruiken de verstrekte e-mailadressen om je op de hoogte te houden van nieuws over de website middels de nieuwsbrief.  Mocht je geen nieuwsbrief van Veel Goeds  willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven via de link onderaan de nieuwsbrief. Mocht je je gegevens willen inzien en eventueel aanpassen of verwijderen, stuur dan een mail naar info@veelgoeds.org. Je hebt altijd het recht om jouw gegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Wil je de nieuwsbrief blijven ontvangen, dan hoef je niets te doen en gaan we er vanuit dat je akkoord bent met de voorwaarden.
Via de website kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief, je gegevens achterlaten wanneer je lid wordt of via het contactformulier een bericht sturen. Hiervoor vraag ik je bepaalde gegevens te delen, zoals je naam en e-mailadres, evt. studentnummer en voor scholen ook een telefoonnummer en de adresgegevens. Alle door jou gedeelde persoonlijke gegevens komen terecht in mijn aan de website gekoppelde e-mailbox. Alleen ik heb toegang tot mijn e-mail en mijn devices, zoals laptop en iPhone, die zijn beveiligd met wachtwoorden. Wanneer je lid wordt van Veel Goeds en via Ideal betaalt, krijg ik je gegevens in mijn e-mailbox en daarnaast worden deze gegevens opgeslagen door Mollie, de betaalverkeersregelaar  die gekoppeld is aan mijn website. Met hen heb ik een privacy overeenkomst waardoor jouw privacy gewaarborgd blijft. Jouw persoonlijke gegevens  zijn alleen zichtbaar voor mijzelf en ik zal deze gegevens nooit doorgeven aan een derde. In sommige gevallen kan het gebeuren dat een derde partij je gegevens kan inzien, zoals bijvoorbeeld  de webdesigner. Met deze personen heb ik overeenkomsten, waarin staat dat zij jouw privacy waarborgen. Mijn website is een SSL beveiligde website, die voldoet aan de beveiligingseisen volgens AVG. De privacy gevoelige inhoud van mijn website is alleen zichtbaar via een inlogcode. Deze code is alleen bij mij en mijn webdesigner bekend.


Ik ben al lid maar nu kan ik ook via mijn werkgever/school lid worden. Dat is natuurlijk goedkoper. Kan ik mijn lidmaatschapsgeld nog terug krijgen?

Ja, dat kan. Ben je al aangemeld als individueel lid en word je tijdens je lidmaatschap ook via je school lid, dan kan je op verzoek (een gedeelte van) het dubbel betaalde bedrag retour krijgen. Geef je verzoek met alle contactgegevens door via het contactformulier of stuur een mail naar info@veelgoeds.org. We sturen je dan een herziene factuur en maken het teveel betaalde bedrag naar je over.

Ik wil mijn e-mailadres wijzigen. Hoe doe ik dat?

Stuur ons een berichtje via het contactformulier of naar ons e-mailadres info@veelgoeds.org met daarin je naam, je oude en je nieuwe e-mailadres, dan vervangen wij het oude e-mailadres door het nieuwe. Je nieuwe e-mailadres is de nieuwe gebruikersnaam waarmee je kunt inloggen met het zelfde wachtwoord.

Het inloggen lukt niet. Wat nu?

Let er bij het inloggen op dat je het e-mailadres gebruikt dat bij ons bekend is. En het wachtwoord is hoofdlettergevoelig. Je vindt je inloggegevens (e-mailadres en wachtwoord) in de mail met het onderwerp ‘Je bent lid van Veel Goeds’. Kan je deze mail niet terugvinden, check dan even je spammap en voer info@veelgoeds.org in bij je contacten in je mail-programma. Kan je je inloggegevens ook daar niet terugvinden, vraag dan een nieuw wachtwoord aan via het inlogscherm.

Als het inloggen met je inloggegevens toch niet lukt, krijg je een foutmelding. Staat er: ‘Dit wachtwoord is onjuist’? Klik dan op de knop ‘wachtwoord vergeten’, voer je e-mailadres in en vraag een nieuw wachtwoord aan. Dat ontvang je onmiddellijk via de mail en kun je ook meteen gebruiken.

Kun je geen wachtwoord aanvragen, omdat de melding verschijnt: ‘Dit e-mailadres komt niet in onze administratie voor’? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, mail naar info@veelgoeds.org of bel +31 - (0)6 375 60 148.

Tip: Bewaar je wachtwoord in je telefoon bij de V van Veel Goeds!


Gebruik je Internet Explorer 8 op Windows XP, dan is je programma helaas te verouderd om deze website goed te kunnen tonen en ligt het inlogprobleem aan je browser. We raden je aan om op een andere computer te werken, of gratis een nieuwere browser te installeren zoals Firefox of Chrome. Daarmee lukt het dan wel.


Ben je vroeger - voor je huidige lidmaatschap - al een keer lid geweest en krijg je nu de melding dat je (oude) lidmaatschap verlopen is, meld ons dit dan even via het contactformulier, mail naar info@veelgoeds.org of bel +31 - (0)6 375 60 148. Dan wissen wij handmatig je e-mailadres bij het verlopen lidmaatschap in het systeem, zodat je weer probleemloos kunt inloggen.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu?

Geen probleem. Op de pagina inloggen klik je op 'Wachtwoord vergeten?'. Vul je e-mailadres in en je krijgt onmiddellijk een nieuw wachtwoord toegestuurd. Tijdens het inloggen kun je dit weer wijzigen als je dat wilt. Tip: Bewaar je wachtwoord in je telefoon bij de V van Veel Goeds!

Ik moet mijn wachtwoord vernieuwen. Waarom?

Eén keer per jaar word je automatisch gevraagd je wachtwoord te vernieuwen. Dit hebben we zo ingesteld ter voorkoming van misbruik en ter bescherming van onze gegevens. Ook kun je zelf via de knop 'wachtwoord vergeten?' heel makkelijk een nieuw wachtwoord aanvragen en dit tijdens het inloggen naar wens veranderen. Tip: Bewaar je nieuwe wachtwoord in je telefoon bij de V van Veel Goeds!

Deze website werkt niet goed op mijn computer of tablet. Hoe kan dat?

Wat vervelend. De website is uitgebreid getest op alle internet-browsers zoals Firefox, Google Chrome, Internet Explorer en Safari (Mac), en besturingssystemen zoals Linux, Windows en Mac iOS, op iPads en Android tablets.

Mocht je problemen ondervinden die hier niet genoemd worden, vertel ons dat dan via info@veelgoeds.org of het contactformulier. Zo kunnen we de werking van de site optimaliseren.

What's new? Hoe kan ik snel zien wat er nieuw is?

Bij alle documenten in onze database staat de datum vermeld, waarop dit document geplaatst of gewijzigd is. De nieuwe documenten komen altijd bovenaan de zoeklijsten terecht. Wil je dus de nieuwe aanwinsten voor jouw klas snel kunnen vinden, kijk dan bij zoeken - in - stappen. Je hoeft dan alleen in jouw klas bij 3 categorieën te kijken: Periode, Vakles/activiteit, Overig. In deze 3 zoeklijsten zie je al het nieuwe bovenaan staan. In slechts 4 muisklikken ben je dus weer helemaal up-to-date! Als je ergens voor jezelf noteert wanneer je voor het laatst gekeken hebt, voorkom je dat je documenten opent, die je al een keer bekeken hebt. Je kunt natuurlijk ook elke maand even langskomen op de site...

Ik wil een document openen maar dat lukt niet. Of het lukt wel maar het lijkt leeg te zijn.

Het zou aan je computer of browser kunnen liggen, dat het openen niet lukt. Gebruik je Internet Explorer 8 op Windows XP, dan is je programma helaas te verouderd om deze website goed te kunnen tonen en ligt het inlogprobleem aan je browser. We raden je aan om op een andere computer te werken, of gratis een nieuwere browser te installeren zoals Firefox of Chrome. Daarmee lukt het dan wel.

Soms hapert er natuurlijk even tijdelijk iets ergens in een of ander systeem, aan jouw kant of aan de onze of ergens daar tussenin. Dat gebeurt. Zucht... Even opnieuw uit- en inloggen doet dan vaak wonderen. Of als het écht vervelend blijft doen, toch maar een keer je hele computer opnieuw opstarten. Of na een uurtje nog eens proberen...

Helpt dat niet? Dán kan het zijn dat je bent gestuit op een fout in het systeem. Een website beheren lijkt soms net wel het echte leven: heel leuk en enthousiasmerend, maar verre van perfect! In zo’n groot technisch systeem als de Veel Goeds databank zit soms ergens een ‘bug’ verstopt, een foutje dus, dat wij achter de schermen niet ontdekken totdat jij er als gebruiker tegenaan loopt. Mocht je op de website een document tegenkomen, dat je niet kunt openen of dat leeg lijkt te zijn; meld het ons even via info@veelgoeds.org of het contactformulier, dan repareren wij het zo spoedig mogelijk. Zo kunnen we de werking van de website optimaliseren. Hartelijk dank alvast!

ps Bij bijna alle haper-meldingen die we tot nu toe kregen, werkte het bij ons wel perfect, dus check eerst even je eigen computer!

Hoe werkt het downloaden?

Eerst moet je lid worden om te kunnen downloaden. Dan log je in met je gebruikersnaam (dat is je e-mailadres) en je persoonlijke wachtwoord. (Tijdens het inloggen kan je als je wilt je wachtwoord wijzigen.) Zoek daarna in stappen of op trefwoord wat je wilt downloaden. Klik op het document, en kijk bij ‘mijn downloads’ op je computer. Veel plezier ermee!

Ik wil iets downloaden, maar ik weet niet waar het terecht komt.

Waar een document terecht komt bij het downloaden, hangt een beetje af van de browser die je gebruikt. Gebruik je Windows? Vaak komt de download dan in een vaste map 'Downloads' of 'Mijn downloads'.

Je browser kan ook zo ingesteld staan, dat die bij elke download vraagt wat je met het bestand wilt doen. Kies dan voor Opslaan, en geef aan in welke map je het wilt opslaan. Kies een praktische plek om je document weer snel terug te kunnen vinden.

Ik wil een document bewerken, hoe werkt dat?

Veel Goeds biedt de meeste documenten aan als Word- of Excel-document, dus met de toevoeging .doc/.docx of .xls/.xlsx, omdat ze op die manier gemakkelijk te bewerken zijn. Heb je geen Word of Excel op je computer, dan kun je gratis ‘Open Office’ of ‘Libre Office’ downloaden. Dit zijn gratis programma's die ongeveer hetzelfde kunnen als Microsoft Office.

Bewerken gaat zoals je dat gewend bent van eigen documenten. Open het bestand dat je gedownload hebt en ga naar eigen inzicht aan de slag. Je kunt teksten veranderen, delen weghalen, afbeeldingen toevoegen, etc. We raden je wel aan het gewijzigde document een andere naam te geven dan het origineel (kies Bestand | Opslaan als). Dan kun je altijd nog terugvallen op het origineel, mocht dat nodig zijn.

Een klein deel van het materiaal op Veel Goeds is beschikbaar als plaatje (.jpg of .bmp). Je kunt deze afbeeldingen opnemen in een document. Kies hiervoor in het menu Invoegen voor Afbeelding uit bestand.

Streven jullie één vrijeschoolmethode na?

Nee, zeker niet! Deze website is ontstaan uit de behoefte een hedendaags platform te creëren om allerlei mooie vondsten met elkaar te delen en elkaar hiermee te inspireren. Het is toch zonde van de tijd wanneer leerkrachten elk jaar het wiel opnieuw moeten uitvinden of dat door tijdgebrek niet zo goed kunnen doen als ze zouden willen. Door goed materiaal met elkaar te delen, verhogen we voor de leerkracht het werkplezier en voor de kinderen de kwaliteit van de lessen. De keuze en de verantwoordelijkheid voor het gebruik van het materiaal ligt bij de leerkracht zelf. Als vrijeschoolleerkracht stem je je lessen af op je klas, op de leeftijdsfase, interesses en temperamenten. Je kunt het materiaal dat je hier vindt natuurlijk volkomen naar eigen inzicht bewerken. Bij het plaatsen van het materiaal kijken wij of het ons inderdaad geschikt lijkt, maar we gaan geen grote inhoudelijke vraagstukken oplossen. Lees hier meer over onze motivatie.

Complete periode voorbereidingen delen, dat kán toch niet? En getuigschrift spreuken, die zijn toch uniek voor dat ene kind geschreven; zo’n individueel geschenk mag je toch niet doorgeven?

Al het materiaal op deze website is ter inspiratie en ondersteuning bedoeld. In de praktijk gaat het vaak zo, dat leerkrachten het heel fijn vinden om een periodevoorbereiding achter de hand te hebben of te gebruiken als opzet voor de rode draad en om leuke ideeën uit over te nemen, maar dat het dan in de werkelijkheid toch weer heel anders gaat. Want natuurlijk kijk je naar je klas en naar waar ze op dat moment aan toe zijn. Dat is toch de basis van waaruit we werken! Je kijkt naar de kinderen, je neemt in je op wat er gevraagd wordt en dan ga je scheppend bezig. Met het delen van periode voorbereidingen zijn wij helemaal niet bang dat er niet meer zelf nagedacht of gecreëerd gaat worden. Vrijeschool leerkrachten zijn kunstenaars! Maar we denken wel dat het de leerkrachten tegemoet komt als er hier voorbeelden verzameld zijn, zodat je niet zo ontzettend veel tijd kwijt bent aan het her en der zoeken naar materiaal. (En ja, alle kunstenaars zijn wel eens even niet heel geïnspireerd. Of moe. Of gewoon te druk. En er bestaan ook op de vrijeschool heus wel leerkrachten die zich overal makkelijk van afmaken en e.e.a. misschien klakkeloos overnemen, maar dan hebben we nog steeds liever dat ze dat dan doen met goed vrijeschool materiaal i.p.v. met een reguliere methode.)


Voor de getuigschrift spreuken geldt dat ook. Natuurlijk zijn ze echt voor dat ene kind bedoeld en specifiek toegespitst op de ontwikkeling stap die jij bij dat kind waarneemt. Maar hoe hoog leg je de lat en hoe gezond is dat eigenlijk? In onze ervaring hebben de meeste leerkrachten niet elk jaar de tijd om 30 nieuwe spreuken en beelden te gaan maken. En zoekt men dus ook regelmatig naar snellere oplossingen, zoals zich laten inspireren door spreuken of ideeën van hun vorige rondje of van collega's, en bewerken die dan zodat ze precies passen voor dit kind. Soms maken ze voor de hele klas 4 spreuken voor de 4 temperamenten, of zoeken een andere moderne invulling. Dat wil niet zeggen dat die spreuk daardoor minder waard is! Sterker nog, wij denken dat daarmee juist het niveau van de spreuken kan stijgen. Omdat je als persoon je beperkingen kent, is het fijn als je je kunt laten inspireren door iemand die bijvoorbeeld veel beter dicht of tekent dan jij. En daarnaast zijn de manieren waarop kinderen zich ontwikkelen weliswaar uniek, maar toch zijn er ook heel veel overeenkomsten te vinden. Dus als een leerkracht voor een kind een perfect passende spreuk heeft gemaakt met een bepaalde pedagogische inhoud, waarom zou je diezelfde spreuk dan niet kunnen aanpassen voor een kind met een vergelijkbare ontwikkeling? De pedagogische werking is dan toch nog steeds dezelfde en het kind krijgt dit passende geschenk van zijn of haar eigen meester of juf. Een groot geschenk!


Wij willen de getuigschrift spreuken ook niet zien als het 'meest heilige' geschenk dat je aan de kinderen geeft. Het grootste geschenk is dat je ze ziet, elke dag, en dat je je best doet om ze goed te begeleiden in hun ontwikkeling. Daar is de getuigschrift spreuk een prachtige en heel bijzondere bevestiging van. Maar je kunt natuurlijk vraagtekens bij deze mooie traditie zetten als er daardoor leerkrachten zowat overspannen hun zomervakantie in rollen. Het mag best leuk blijven!


Daarnaast willen we nog even noemen dat we ons ook wat dit betreft met ons werk als leerkracht bevinden in een spanningsveld tussen ideaal en werkelijkheid. We kunnen wel stellen dat het gewoonweg niet mogelijk is om én aan de administratieve eisen van vandaag de dag én aan alle idealen over het vrijeschool onderwijs te voldoen, en dan ook nog eens goed voor jezelf en je naasten te zorgen. Dat betekent dat je altijd wel wat zult moeten schipperen met je tijd. Soms geef je het ene vak meer aandacht en dan weer het andere. En op de momenten dat het je even teveel is, is het wel erg fijn om gemakkelijk terug te kunnen grijpen op werk van anderen waarvan je weet dat het sowieso goed is. Zodat je ook als je moe of even te druk bent, wel voort kunt gaan met het geven van goed onderwijs.

Mag het Veel Goeds lesmateriaal ook buiten de vrijeschool gebruikt worden?

Ja, natuurlijk! Wij wensen álle kinderen en jongeren gezond makend onderwijs toe. Ook als slechts een piepklein deeltje van het rijke totaalconcept van de vrijeschoolpedagogie vruchtbare aarde kan vinden in het reguliere of anders soortige onderwijs, lijkt ons dat een zeer goede zaak. Dat is uitstralen naar buiten!

Mag dat nou zomaar, lesmateriaal delen?

Jazeker. Sterker nog: vrije toegang tot lesmateriaal is een trend! Als een leerkracht binnen werktijd voor zijn klas lesmateriaal ontwerpt, heeft zijn werkgever, de school dus, officieel de auteursrechten. Heeft de school geen bezwaar, of maakte hij het buiten werktijd, dan kan de leerkracht zijn werk vrijuit delen. Op verreweg het meeste lesmateriaal rust dus geen auteursrecht. Ontwikkelden leraren altijd al hun eigen lesmateriaal voor hun eigen klas; nu delen ze dat via het web, zodat het in een handomdraai op maat gemaakt kan worden en breed toepasbaar wordt. Zo ontstaat er een podium voor alle leerkrachten en opvoeders die prachtig materiaal gemaakt hebben. Inspirerend voor de collega's! Daarmee neemt het aantal didactische keuzemogelijkheden voor leerkrachten toe, wat natuurlijk de afstemming van de leerstof op de wensen en kwaliteiten van leerlingen enorm verbetert. Een goed idee! En helemaal naar de geest van de tijd. Zelfs gerenommeerde universiteiten zetten colleges, oefententamens en materiaal op internet.

Als je andermans auteursrechtelijk beschermd werk gebruikt voor onderwijsdoeleinden die binnen het leerplan vallen, en bijvoorbeeld een stukje uit een boek overneemt, dan mag dit zonder toestemming. De meeste onderwijsinstellingen betalen daarvoor een jaarlijkse auteursrechtenvergoeding. Een heel boek mag je natuurlijk niet delen zonder toestemming van de uitgever, maar het is wel toegestaan om ter ondersteuning een kort fragment of een beeld te citeren, als je daarbij de bron vermeldt: auteur, titel, uitgever, ISBN nummer of jaargang en afleveringsnummer. ‘Kort’ betekent uit niet-literaire boekwerken: max. 10.000 woorden, niet meer dan een derde deel. Uit literaire geschriften: max. 100 regels poëzie of 2.500 woorden proza, mits niet meer dan een tiende deel. Grafieken, tabellen, schema’s enz.: niet meer dan 25. Bladmuziek: van liedteksten één couplet en één refrein. Notenschrift: vijf notenbalken en max. een vijfde deel. Bij foto’s en illustraties telt ieder beeld als 200 woorden, je mag er niet meer dan 25 uit dezelfde uitgave overnemen, en maar enkele per maker. Dus als je teksten van een ander inscant, is het belangrijk de bron te vermelden.

We willen graag de oorspronkelijke auteurs van de geciteerde boeken zorgvuldig vermelden en evt. ontbrekende gegevens toevoegen. Auteurs van boeken waarvan de verwijzing ontbreekt, of die bezwaar hebben tegen het delen van hun werk kunnen dit melden via het contactformulier. Op verzoek van de rechthebbende zullen wij het betreffende document verwijderen.

Veel Goeds is een initiatief zonder winstoogmerk. Wij hopen van harte dat de makers van vrijeschool lesmateriaal ons doel om dit belangrijke werk toegankelijk te maken en te delen onderschrijven.

Ik wil vrijwilliger worden van Veel Goeds. Kan dat?

Ja, dat kan! Veel Goeds wordt gerund door de initiatiefnemer Jany van Oudheusden en een wisselend team van stagiaires en vrijwilligers. Zij houden zich vooral bezig met het digitaliseren van papieren lesmateriaal, het naar bewerkbare Word documenten omzetten van pdf-jes en handgeschreven toneelstukken, het uitwerken van periode-voorbereidingen, het struinen naar moois op het internet en het inscannen van verhalen. Ook het vertalen van Engels- en Duitstalig lesmateriaal staat in onze planning!

Wil jij ook een handje helpen om onze verzameling te doen groeien? Dat kan! Zoals je begrijpt, hebben we voor Veel Goeds heel veel redigeerwerk klaarliggen, variërend van kleine taken tot grote klussen, eenvoudig tot heel uitdagend. We staan altijd open voor mensen met of zonder onderwijservaring, die een handje willen helpen! Ervaring is geen vereiste, alle bijdragen worden voor ze geplaatst worden eerst door ervaren leerkrachten gecheckt en geredigeerd en met onze samengevoegde computertechnische kennis komen we een heel eind. Heel fijn als je ons team komt versterken!

Het vrijwilligerswerk is digitaal en doe je thuis. Je kunt kiezen uit: werken met beeldmateriaal, periodes, kleuterspel, redigeren, scannen, sprokkelen of vertalen. Uiteraard krijg je als vrijwilliger inloggegevens voor Veel Goeds, overleg en ondersteuning naar wens en persoonlijke opbouwende feedback op je werk. Heb je interesse? Neem contact op via de mail: info@veelgoeds.org . We sturen je dan een overzicht met keuzetaken, met per taak de ingeschatte tijdsduur en benodigde vaardigheden. Naast deze nog te ontwikkelen content is er uiteraard ook ruimte voor eigen inbreng en ideeën!

Stage lopen bij Veel Goeds, kan dat?

Ja natuurlijk kan dat! We staan altijd open voor zelfstandige Pabo-studenten die een handje willen helpen! Zoals je begrijpt, hebben we voor Veel Goeds heel veel redigeerwerk klaarliggen, variërend van kleine taken tot grote klussen, eenvoudig tot heel uitdagend. Wees welkom om als stagiaire ervaring op te doen in het echt uitwerken van lesmateriaal, dit tot in de puntjes te verzorgen en zo te presenteren dat het ook voor toekomstige collega's meteen bruikbaar is.

Het werk voor deze stage is digitaal en doe je thuis of op de hogeschool. Je kunt kiezen uit: werken met beeldmateriaal, periodes, kleuterspel, redigeren, scannen, sprokkelen of vertalen. Ervaring is geen vereiste, alle bijdragen worden voor plaatsing gecheckt en met onze samengevoegde computertechnische kennis komen we een heel eind. Heel fijn als je ons team tijdelijk komt versterken!

Wat krijg je voor deze onbetaalde stage? Een jaar lang inloggegevens voor Veel Goeds, overleg en ondersteuning naar wens, persoonlijke opbouwende feedback op je werk en natuurlijk de toegekende zelfstudiepunt(en).

Heb je interesse? Neem contact op via de mail: info@veelgoeds.org . We sturen je dan een overzicht met keuzetaken, met per taak de ingeschatte tijdsduur en benodigde vaardigheden. Naast deze nog te ontwikkelen content is er uiteraard ook ruimte voor eigen inbreng en ideeën, van zowel docenten als studenten!

Hoe groen is Veel Goeds?

Wij willen dit platform creëren om de vrijeschool pedagogie te ondersteunen en omdat we geloven in het toegankelijk maken van informatie en het delen van kennis en inspiratie. Samen kunnen we zoveel meer dan alleen! Het uitwonen van de aarde of medemens past voor ons niet in die filosofie. Daarom vinden we het belangrijk duurzaam te ondernemen. Dat doen we door zo veel mogelijk met duurzame leveranciers te werken. Zoals: een duurzame bank, groene energie en duurzaam drukwerk (Triodos, Greenchoice, iDrukker).

Qua website-hosting hopen we zo snel mogelijk te kunnen overschakelen naar een klimaatneutraal bedrijf, dat zijn webservers draait op 100% groene energie. We reizen zo veel mogelijk met openbaar vervoer en fiets. Natuurlijk maken we tijdens ons werk zoveel mogelijk gebruik van elektronische communicatie, spaar- en led lampen, zuinig energie- en papiergebruik, afvalscheiding, ecologische schoonmaakmiddelen, biologische/fairtrade/milieukeurmerk producten, apparaten en relatiegeschenken.

We streven er naar om eind 2020 volledig klimaatneutraal te ondernemen.

Is Veel Goeds een non-profit organisatie?

Ja, Veel Goeds is een kleine organisatie zonder winstoogmerk. Onze netto-inkomsten worden gebruikt om niet-commerciële sociaal maatschappelijke doeleinden te ondersteunen, en wel specifiek het vrijeschool onderwijs in alle Nederlandstalige landen. Naast incidentele donaties en subsidies van sponsors zijn wij vooral afhankelijk van de inkomsten van onze gemeenschap van betalende leden. De leden dragen met hun lidmaatschap bij aan de gemaakte kosten, zoals de technische realisatie en de hosting van de website. De inhoudelijke redactiewerkzaamheden gebeuren vooralsnog allemaal geheel vrijwillig! Meer leden betekent relatief lagere kosten en op den duur dus ook lagere prijzen. Zo hebben we dankzij de doorgaande stijging van het aantal leden al vier keer een prijsverlaging kunnen doorvoeren en hopen dit te kunnen blijven doen! Wij zijn niet gericht op meer winst dan nodig om het project ook op de lange termijn draaiende te kunnen houden.

Mijn vraag staat er niet bij. Wat nu?

Staat je vraag er niet bij, vul dan hier het contactformulier in, stuur een e-mail naar info@veelgoeds.org of bel naar +31 (0)6 - 375 60 148.

Veel Goeds van de vrijeschool, lesmateriaal om te delen