Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,
Soms zit je er als leerkracht even zó doorheen dat je gezicht dermate boekdelen spreekt, dat je in de lerarenkamer van collega’s begripvolle blikken toegeworpen krijgt, zonder dat je ook maar iets hoeft uit te leggen, ken je dat? Kopjes thee worden jouw kant opgeschoven, vergezeld van schouderklopjes of opmonterende grapjes: “dan toch maar een carrièreswitch maken, naar iets met eh… dozen ofzo?”
Gelukkig duurt zo’n fase meestal niet eeuwig en komt er met de nodige rust ook weer een ingang voor ontroering en inspiratie. Zoals opperste concentratie op de gezichten van de kinderen bij een stormachtig Pinksterfeest, de zesdeklassers die zich o zo stoer voelen maar ondertussen.. Dan zucht je eens diep, laait je vlammetje weer op en kan je de schouders er weer onder zetten… Vooruit maar weer, de laatste sprint, de getuigschriftentijd, bring it on!
Ook inspirerende lessen van collega’s kunnen motiveren. Bij mij was het het prachtige persoonlijke stuk over buiten werken en spelen met peuters en kleuters, waar ik weer helemaal aan van ging. Heb je het al gelezen? Vernieuwend? Ja! Echt vrijeschools? Ja, ook! En zo ontstaan vanuit de waarneming van en verbinding met de kinderen zelf. Geweldig! Helemaal in de geest van deze Steinerquote:
“Het is van het grootste belang dat je voortdurend voor ogen hebt niets in de wordende mens te doden, maar hem zo op te voeden en les te geven dat hij levend blijft, dat hij niet uitdroogt en verstart.”
Levendigheid: goed voor kinderen én voor leerkrachten en opvoeders. Ik wens ons allen een levendige zomer toe, na nog een paar gemakkelijk verlopende maanden op school. Bedenk maar dat het bij regen makkelijker achter de computer zit, dan bij een hittegolf… Houd zelf je grenzen en gezondheid in de gaten, en werk je niet te pletter aan de getuigschriften. We hebben immers behoorlijk uitdagende jaren achter de rug, en straks een beetje rustig de zomer inrollen, dat hebben we wel verdiend. Neem dus vooral een kijkje bij de voorbeelden van de getuigschriften die we hier al verzameld hebben! Waar vind je die? Bij iets-goeds-vinden: jouw klas / overig / getuigschrift. Er staat ook een leerzaam artikel bij over het schrijven van spreuken voor de getuigschriften. Over opwekkende en tot rust komende ritmen, voorbeelden bij de vier temperamenten en allerlei opmerkingen, die het overwegen waard zijn. Zie ook bijbehorende spreuken met typeringen kind.
Mocht je trots zijn op jouw eigen werk; mail je ons straks dan ook even een foto van jouw beelden of het document met de spreuken door? Erg fijn voor je collega’s van volgend jaar en de jaren daarna!
Iets goeds delen
Voor alle nieuwe leden en ingestapte scholen: hartelijk welkom allemaal! Het principe van dit uitwisselingsplatform is geven & ontvangen… Dat wil zeggen: ik regel de kast, en jullie zelf delen de inhoud! Als alle huidige 1500 leden slecht 1 document zouden insturen of uploaden, zou de content in no time verdubbelen; hoe gaaf is dat! Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Je kunt natuurlijk een document opsturen per mail naar
Een greep uit het prikbord
Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:
- Getuigschriftentijd: alle spreuken en beelden zijn welkom, wij maken ze graag anoniem voor je!
- Ja, er moeten nog steeds soms klassen in quarantaine. En soms moet je als leerkracht zowel voor de klas staan als thuisonderwijs verzorgen… eh… hoe dan? Door elkaar uit de brand te helpen en je werk te delen! Lessen/filmpjes/creatieve opdrachten voor het thuisonderwijs die anoniem zijn, zodat ze met allerlei collega’s gedeeld kunnen worden: deel ze op Veel Goeds; dat scheelt weer heel veel voorbereidingstijd!
- Bewegingsonderwijs: BEWEGEN! Hoe delen we dat? Vrijeschoolonderwijs is natuurlijk bewegingsonderwijs bij uitstek! Vraag: Hoe geven we via dit digitale platform leuke vondsten qua bewegingsonderwijs aan elkaar door? Wie heeft er nog leuke filmpjes die geplaatst mogen worden? Of bijvoorbeeld een overzicht van bewegende oriëntatie oefeningen voor in de aardrijkskundeperiode?
Onze mooiste aanwinsten
Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- klas 4 sova gesprekskaartjes leren leren. Verzameling met kaartjes ( 15 voor klas 1, 15 voor klas 2, 35 voor klas 3 en 4 en 5 en 6) met vragen en stellingen als gespreksonderwerp over het thema 'leren leren'. Zo krijg je beschouwende gesprekjes over de executieve functies maar ook over omgaan met meerbegaafdheid en hoogsensitiviteit. Geschikt als (twee-)wekelijks gesprekskaartje voor sovales of plusklas. Goed voor de zelfreflectie, het open gesprek en de wederzijdse herkenning: hé, ik ben dus niet de enige die dat zo ervaart!
- klas 3 knutselen bouwen met meetkundige figuren. Bouwen met meetkundige figuren, ieder op zijn eigen niveau. Vijf bladzijdes met voorbeelden en uitdagingen, voor heel wat bouwplezier. Nodig: cocktailprikkers, satéprikkers, rietjes, ongekookte spaghetti of wattenstaafjes. En als verbindingsmateriaal: bijenwas, marshmallows, plakband, elastiekjes, buddies of (fimo) klei. Wat er op school of thuis maar voor handen is! Speciaal gemaakt voor onderwijs - op - afstand.
- peuters buiten werken en spelen. Buiten werken en spelen met peuters en kleuters; het gebeurt gelukkig steeds meer op de vrijeschool, maar hoe doe je dat? Door zelf als leerkracht zinvol bezig te zijn en door met bewustzijn de buitenruimte in te richten. Uitgebreide beschrijving van de ontwikkeling van een buitenklas, vol ideeën en waarnemingen. Ter inspiratie en om op voort te borduren, maar ook heel geschikt als startpunt om hier tijdens een studiedag met elkaar over van gedachten te wisselen. Deel jij ook jouw ervaringen hiermee? Graag!
Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.
In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: kamertje verhuren! Dit leuke rekenspel is geschikt om de tafels van 1 t/m 6 te oefenen. (Bij de hogere klassen staat ook een variant met de tafels 1 t/m 12.) De klas werkt in tweetallen. Ieder tweetal heeft een blad nodig, twee dobbelstenen en 2 kleurpotloden. Eén kind werpt beide dobbelstenen: de ogen worden bij elkaar opgeteld en onthouden, bijvoorbeeld 5 + 6 = 11. Daarna gooit het kind nog een keer met één dobbelsteen: dat is de tafel, bijvoorbeeld 3. Het kind zegt de som hardop: 11 x 3 = 33. Het kind zoekt op het blad het getal 33. Dan mag het één muurtje kleuren. Dat is dus één zijkant van het hokje van 33. Geen muurtje meer over? Pech gehad, beurt voorbij. Als er al drie muurtjes staan, kleur je het vierde muurtje en vervolgens het hele kamertje. Dit is nu jouw kamertje. Dan is de andere speler aan de beurt. Wie heeft uiteindelijk de meeste kamertjes gehuurd?
Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.
Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar
Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het inlogscherm op www.veelgoeds.org.
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan
We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!
Veel Goeds!
Namens de redactie,
Jany van Oudheusden