Veel Goeds nieuwsbrief september 2022

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

De lat ligt hoog op de vrijeschool.
Of eerlijk gezegd: heel, heel hoog. Onze opmaat is muzikaal en van hoge kwaliteit, de vertelstof is innerlijk doorleefd en beeldend gebracht, de lesinhoud afgestemd op de belevingswereld en ontwikkelingsfase van de klas, de verwerkingsvormen zijn passend bij temperamenten en jaargetijde, de feesten zijn onvergetelijk; wát een ongelooflijke rijkdom creëren we toch met elkaar! Als je er middenin staat, dan heb je misschien niet zoveel tijd om er echt van te genieten. Pas als je soms even een stapje naar achteren doet, word je diep geraakt door wat er zich allemaal voor prachtigs afspeelt in onze scholen.
Maar oei… wat een voorbereidingstijd vraagt dit alles van ons. In deze tijd, waarin we het echt niet meer kunnen maken om kinderen van school te laten gaan die niet kunnen rekenen of spellen, willen we ook nog passende oefenstof voor alle niveau’s aanbieden en kunnen we niet om differentiatie heen, als we onze eigen ochtendspreuk tenminste serieus nemen. Wat vraagt dit kind nu van mij?

Daar sta je dan als leerkracht, in een tijdlijn, met achter je de vormen uit het verleden, de zo waardevolle visie daarachter, boven je misschien wel een heel hoge lat, en voor je ligt de toekomst. De kring van kinderen om je heen brengt je steeds weer terug in het nu. Nu, hier, met deze kinderen, elke dag. Wat is nú passend? Wat kan ik ze nu geven?

Ik schrijf dit niet om te provoceren of te demotiveren, maar juist om je te prikkelen en aan te moedigen, om met elkaar ideeën te blijven delen.
Want ieder van ons staat op die plek, jij dus ook. En ook jij maakt nu vrijwel elke dag lesmateriaal dat past bij de kinderen die onze scholen nu bezoeken. Deel je er eens iets van? Hoe meer collega’s iets met elkaar delen, des te gevarieerder, pluriformer, veelzijdiger en levendiger wordt het aanbod op Veel Goeds.

Iets goeds delen
Als je dit platform al een tijdje kent, dan weet je waarschijnlijk precies wat je hier zelf nog mist en dus elders zoekt en vindt. Stuur dat eens in; wie weet kan het ook hier geplaatst worden en zo voor de lange termijn beschikbaar blijven. Je kunt je materiaal per mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of uploaden via de pagina ‘iets goeds delen’.
Weet dat je je collega’s in Nederland en België, en ook veel wereldwijd wonende Nederlandstalige thuis onderwijzende ouders hier heel blij mee kunt maken. Alvast heel erg bedankt!

De kinderboekenweek
In Nederland gaat de jaarlijkse kinderboekenweek weer gauw van start. Op Veel Goeds staan per klas de favoriete voorleesboeken per klas geordend. Je vindt ze bij klas – overig – voorleesboeken. Ik zou deze lijstjes graag weer eens updaten, want er missen vast nog heel veel pareltjes. Stuur je ons eens een kort mailtje met jouw absolute favoriete voorleesboeken per klas? Ook hier geldt: zowel de gouwen ouwen als moderne schatten zijn van harte welkom!
En is er ook behoefte aan een overzicht met must-haves qua leesboeken voor de kinderen zelf? Ik hoor het graag. Misschien is er wel een school die dat al ontwikkeld heeft?

Een greep uit het prikbord
Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:
- Ideeën en inspiratie voor de euritmieles. Gezien het grote aantal scholen dat een schoollidmaatschap heeft bij Veel Goeds, hebben we vermoedelijk ook zo’n 70 euritmisten aan boord. Heel graag zouden we met ons platform ook jullie belangrijke werk ondersteunen. Dus deel eens iets! Wie durft? En deelt zijn/haar teksten, vormen, oefeningen, gebaren voor in de euritmielessen. Hier op Veel Goeds blijkt steeds weer: als er 1 schaap over de dam is, volgen er meer. Leuk als jullie ook het platform gaan veroveren! Dat kan alleen maar kwaliteit verhogend werken.
- Ook de kleuter- en peuterleerkrachten wil ik van harte oproepen om weer eens iets in te sturen. Wat heb je laatst gedaan dat echt passend voelde voor de kinderen? Waar ben je trots op of blij mee? Ook studenten en zij-instomers zijn van harte uitgenodigd om hun eigen werk te delen. Het hoeft echt niet perfect te zijn!
- Allerlei klein lesmateriaal. Er kan nog heel veel lesmateriaal voor de onderbouwklassen op de site terecht. De draagkracht is groot, dus maak er gebruik van! Wat doe jij momenteel in je periode? Deel je een voorbereiding, creatief idee of een werkblad ter inspiratie?


Onze mooiste aanwinsten
Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- klas 3 periode ambachten het schrift informatie voor de leerkracht
Document van 16 bladzijdes met informatie en plaatjes voor de leerkracht, over rotstekeningen, het schrift, spijkerschrift, Egyptische hiëroglyfen en de geschiedenis van het Romeinse schrift, vermoedelijk van Wikipedia. Om over te vertellen. Zie ook het document met 6 bladzijdes aan los materiaal voor deze periode: teksten en plaatjes over grottekeningen, het schrift, hiëroglyfen en boekbinden.
- klas 4 periode rekenen tafels 1tm12 kamertje verhuren
Dit leuke spel is geschikt om de tafels van 1 t/m 12 te oefenen. De klas werkt in tweetallen. Ieder tweetal heeft een blad nodig, twee dobbelstenen en 2 kleurpotloden. Eén kind werpt beide dobbelstenen: de ogen worden bij elkaar opgeteld en onthouden, bijvoorbeeld 5 + 6 = 11. Daarna gooit het kind nog een keer met beide dobbelstenen, dat is de tafel, bijvoorbeeld 2 + 1 = 3. Het kind zegt de som hardop: 11 x 3 = 33. Het kind zoekt op het blad het getal 33. Dan mag het één muurtje kleuren. Dat is dus één zijkant van het hokje van 33. Geen muurtje meer over? Pech gehad, beurt voorbij. Als er al drie muurtjes staan, kleur je het vierde muurtje en vervolgens het hele kamertje. Dit is nu jouw kamertje. Dan is de andere speler aan de beurt. Wie heeft uiteindelijk de meeste kamertjes gehuurd?
- peuters buiten werken en spelen
Buiten werken en spelen met peuters en kleuters; het gebeurt gelukkig steeds meer op de vrijeschool, maar hoe doe je dat? Door zelf als leerkracht zinvol bezig te zijn en door met bewustzijn de buitenruimte in te richten. Ja, ook in de herfst en winter! Uitgebreide beschrijving van de ontwikkeling van een buitenklas, vol ideeën en waarnemingen. Ter inspiratie en om op voort te borduren, maar ook heel geschikt als startpunt om hier tijdens een studiedag met elkaar over van gedachten te wisselen. Deel jij ook jouw ervaringen hiermee? Graag!

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: een kort gedichtje over hoe Thor met zijn hamer sterke werkwoorden slaat – sloeg. Ter inspiratie. Heel leuk om te zien hoe zoiets kleins en eenvoudigs, tóch leuk is om te delen, omdat het een fantasievolle brug slaat tussen de beleving van de vertelstof en het leren kennen van een taalkundig principe.

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het inlogscherm op www.veelgoeds.org.
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie, Jany van Oudheusden