Heel duidelijke Engelstalige uitleg over hoe je de getallencirkels kunt gebruiken bij het aanleren en ritmisch spreken van de tafelrijen. Natuurlijk kun je deze cirkels ook tekenen in je rekenschrift. (En in sommige 2e of 3e klassen maakt Sinterklaas voor ieder kind een ronde plank met een mooie cirkel erop met 10 cijfers, met spijkertjes erin zodat de kinderen met draadjes wol het patroon kunnen leggen.)
Verzameling van fairytales, repeating stories, short stories, long stories and plays, om voor te lezen. Leuk is om het verhaal eerst een keer helemaal in het Engels voor te lezen en tegelijkertijd enigszins uit te spelen. Dan de kinderen te laten vertellen wat ze ervan begrepen hebben en vervolgens nog een keer voorlezen met per zin de Nederlandse vertaling erbij. Dit lijkt lastig voor de jonge kinderen maar het vertrouwen in hun eigen kunnen groeit enorm, zodra ze doorkrijgen dat ze er weldegelijk iets van verstaan, zeker als de leerkracht het met veel humor en overtuigingskracht probeert uit te beelden… Ook is er voor elke klas “information on British life to tell the children”, met daarin wat culturele achtergronden die leuk zijn om tussendoor aan de kinderen te vertellen. Daarmee geef je ze ook een beeld van het typische van Engeland/Verenigd Koninkrijk mee.
Verzameling van 6 ritmische oefeningen om te doen in de opmaat of tussendoor. Klappen, stampen, lopen en met pittenzakjes doorgeven. Met aandachtspunten.
Spelletjes met ritme klappen, handen klappen, geluiden doorgeven. Leuk voor in de opmaat of tussendoor.
Maar liefst 39 pagina's met hilarische tongbrekers met verschillende moeilijkheidsgraad. Zo krijg je ze wel wakker!
Document van 12 bladzijdes met alfabetisch gesorteerde tongbrekers, taalgrapjes, palindromen, extra lange woorden, verhaaltjes en dialecten.
Negen oefeningen met pittenzakjes met oplopende moeilijkheidsgraad, voor de concentratie, motoriek en hersenhelften. Geschikt voor in de opmaat of tussendoor.
Links-rechts, achterlangs, regenboog, over de schouder de waterval, lemniscaat, voetoefening, verticale lemniscaat, spiraal. Met gedichtjes/liedjes.
Uitgebreide beschrijving van dagverloop met rituelen, liedjes, vingerspelletjes en bewegingsoefeningen van een eerste klas.
Kolam tekenen: Zuid-Indiase kunstvorm, heel geschikt voor vormtekenles, opmaat of ander concentratiemoment. Verzameling van 8 bladzijden met oefeningen voor klas 1 t/m 6 met oplopende moeilijkheidsgraad.
Dit document is geschikt voor (redelijk) zelfstandig werk en onderwijs - op - afstand.
Naar Grimm, met liedjes en spreekteksten.
Over een dennenboompje dat steeds anders wil zijn, en eindigt als prachtige kerstboom.
Getallenlijnen van 0-10 en 0-20 met rode cijfers op de 5 en 10 tallen, om sommetjes te tekenen en rekenen. Let op: printen in kleur!
Rekenpuzzels met de oplossingen op de achterkant: ideaal als zelfstandig werk voor goede rekenaars(/lezers), in tweetallen. Of voor groepswerk in de vakles of periode rekenen.
Dit document is geschikt voor (redelijk) zelfstandig werk en onderwijs - op - afstand.
Flitskaartjes met optellen en aftrekken tot en met 100. Leuke uitdaging voor de goede rekenaars! Om te printen, kleuren, knippen, evt. vouwen, lamineren voor opmaat, periode en vakles. Leg ze op een stapeltje met de som naar boven. Som goed? Leg het kaartje weg. Som fout? Onderop je stapel.
Toneelstuk 'Teugjes Poëzie' voor klas 4 gebaseerd op het gelijknamige verhaal uit het boek Noorse Mythen van Kevin Crossley. Een moderne, ingetogen en fijnzinnige versie van het verhaal over Kwasirs bloed. Geschikt voor 25-30 spelers. Inclusief 3 liedjes. Duur: ongeveer 45 minuten.
Gedicht over grappige meervoudsvormen voor de hoogvliegers. Kan je de juiste meervoudsvormen vinden? Kan je dit gedicht vertalen? En kan je ook zo’n soort gedicht schrijven over de gekkigheden in de Nederlandse taal?
Dit document is geschikt voor (redelijk) zelfstandig werk en onderwijs - op -afstand.
Idee voor schoolbreed feest voor kleuters en onderbouw met dweilorkest en polonaise, optredens, circusvoorstelling, restaurant, knutselen en liedjes.
Maak ook eens … een lapbook! Een lapbook is een eenvoudig kartonnen mapje of grote uitklapbare poster met een verzameling van mini-boekjes, klepjes en ander gevouwen materiaal waarin ruimte is voor tekeningen, lijstjes, verhalen, gedichten, chronologische info, diagrammen, … Een lapbook is een fantastische manier om te werken aan inhoud, maar ook aan vaardigheden zoals onderzoeken, plannen, structureren, presenteren, evalueren,... Terwijl bedacht wordt op welke manier informatie vorm kan krijgen in een lapbook, wordt de leerstof gestructureerd en verwerkt. Bijv. als je een lapbook maakt over het jaar en zijn jaargetijden, kun je op zoek gaan naar een vouwsel dat zich leent voor 4 items. In een lapbook wordt gewerkt met kleuren, met beelden en met woorden. Zo worden de beide hersenhelften aangesproken wat het leren alleen maar bevordert. En niet te vergeten... lapbooks maken is gewoon ook leuk! En wat leuk is, onthoud je beter. Laat de kinderen hun lapbook in kleine groepjes presenteren en vertellen wat er allemaal te zien is. Zie ook: flapvormen voor lapbook bij vakles - knutselen!
Dit document is geschikt voor (redelijk) zelfstandig werk en onderwijs - op - afstand.
Voorbeelden voor vormtekenopdrachten voor de oudste kleuters.